Vaihtuvat näyttelyt
Filmimuuseum
Elämä on pukuleikki. Cosplay Virossa
19.5.2020 - 1.11.2020

Cosplay on lyhenne kahdesta englanninkielisestä sanasta: costume (puku) ja play (leikki). Osallistujat eläytyvät puvustuksen avulla elokuvista, tv-sarjoista, tietokonepeleistä, sarjakuvista, animesta, mangasta tutuksi tulleen suosikkihahmon rooliin. Cossaajan eli cosplay-harrastajan voi hyvin sanoa olevan todellisen monitaiturin. Hän voi olla samanaikaisesti ompelija, rakentaja, hitsaaja, kampaaja, maskeeraaja ja paljon muuta. Kun alalla järjestetään kilpailu, niin cossaajasta tulee myös säestäjä, lavastaja ja näyttelijä.

Cosplay-yhteisössä on tapana todeta: „Cosplay is for everyone.“ Tämä tarkoittaa, että pukuleikkiä voi harrastaa ken haluaa. Cossaaja voi olla minkä ammatin edustaja tahansa – kirjanpitäjä, it-asiantuntija, lääkäri tai läheinen työtoveri.

Tässä näyttelyssä ovat edustettuina virolaiset, taustaltaan hyvinkin erilaiset cossaajat, jotka ovat harrastaneet alaa jo usean vuoden ajan. He ovat olleet mukana Tartossa AniMatsurilla, JAFF:illa, MängudeÖÖ-tapahtumassa ja Tallinnassa HyperTownilla. Muutamat heistä ovat edustaneet Viroa EuroCosplay-kilpailussa.

Näyttelyyn osallistuvat Anne Männik, toiselta nimeltään Annyu, Elisa Kipper, toiselta nimeltään SaareTiiger, Galina Zaitseva, toiselta nimeltään Vega, Jana Motovilova, toiselta nimeltään n1cemonday, Julia Dolženkova, toiselta nimeltään Effimiya, Kadri Umbleja, toiselta nimeltään Iardacil, Kai Ilves, toiselta nimeltään Kaichyuu, Katrin Pent, toiselta nimeltään Kayt Black, Lilia Tünts, toiselta nimeltään Gen, Stefani Altma, toiselta nimeltään Shep.

Kuraattori: Galina Zaitseva
Taiteellinen suunnittelu: Marion Undusk
Graafinen suunnittelu: Marja-Liisa Plats
Toimittaja: Hille Saluäär
Käännös: Re:finer[JM1] 
Tiimi: Maria Mang, Cäroly Anton, Annely Kaldoja, Toomas Uljas, Johann Põldra
Valokuvaaja: Vahur Lõhmus
Projektipäällikkö: Laura Kipper